Stanovení koncentrace pachových látek v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce - Hruška, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
S rostoucí intenzifikací zemědělské výroby také narůstá produkce emisí pachových látek, jež jsou produkovány zejména v živočišné výrobě. Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování emisí zápachu vznikající v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce. Měření byla provedena ve výkrmové hale brojlerů nacházející se na Farmě u lesa v Sudoměřicích u Bechyně. Vyhodnocení sledovaných emisí proběhlo v průběhu roku 2019. Odebírané vzorky byly vyhodnoceny pomocí dynamické olfaktometrie, která je dle normy ČSN EN 13 725 referenční metodou pro stanovení vyhodnocení emisí pachových látek z chovů hospodářských zvířat. Výsledné hodnoty emisí zápachu se pohybovaly v rozmezí 0,02 až 0,27 OUE . ks-1 . s-1. Výsledky byly porovnávány s doporučenými emisními hodnotami uvedenými v referenčním dokumentu BREF a lze tvrdit, že vyprodukovaný zápach z Farmy u lesa se pohybuje v nízkých hodnotách.
The determination of the concentration of odorous substances in intensive poultry farming on deep bedding
Keywords: Zápach; dynamická olfaktometrie; chov brojlerů; BAT technologie; amoniak; Odor; dynamic olfaktometry; broiler breeding; BAT technology; ammonia