Prevence vad výslovnosti u dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí - Mrázková, Iva (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na prevenci vad výslovnosti u dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část seznamuje čtenáře s problematikou sociálně znevýhodněných rodin, vymezuje základní pojmy komunikace, seznamuje ho se stádii vývoje dětské řeči a s narušenou komunikační schopností a zaměřuje se na dyslálii. V neposlední řadě čtenáře obeznámí s možnostmi prevence vad výslovnosti. Cílem praktické části je sestavení artikulačních a dechových cvičení pro každodenní práci učitelek v MŠ a tím jí ukázat, jak pracovat s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí tak, aby se předcházelo vadám výslovnosti. Šetření je uskutečněno kvalitativně, metodou zúčastněného nestrukturovaného pozorování a doplněno pracovními listy.
Preventing defects of pronunciation among children from socially disadvantaged backgrounds
Keywords: komunikace; dyslálie; prevence vad výslovnosti; vývoj dětské řeči; jazykové roviny; motorika; smyslové vnímání; jazyková chvilka; artikulační cvičení; fonační cvičení; dechové cvičení.; communication; dyslalia; preventing defects of pronunciation; development of children's speech; language level; motor skills; sensory perception; language moment; articulation exercises; phonation exercises; breathing exercises .