Porodní asistentka v roli laktační poradkyně - Tománková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Kojení je nejlepší, nejkvalitnější a zároveň nejlevnější výživa pro kojence. Současným trendem je kojení podporovat. Podpora kojení je jedním z preventivních programů, protože rozhodnutí matky své dítě nekojit může mít velký dopad na zdraví dítěte, ale i matky. Jak v České Republice, tak ve Světě jsou organizace, které se zabývají kojením a jeho podporou. Teoretická část práce je zaměřena na shrnutí poznatků o kojení a laktačním poradenství. Praktická část práce je zaměřena na sběr informací od laktačních poradkyň. Pro tuto práci jsem si dala 3 cíle, s kterými souvisejí 3 výzkumné otázky. Cíl 1, zmapovat porodní asistentky, které se věnují laktačnímu poradenství v jihočeském regionu. Cíl 2, zjistit v rámci jakého pracovního vztahu laktační poradkyně pracují. Cíl 3, zjistit specifika práce laktační poradkyně. Pro výzkum jsem zvolila kvalitativní šetření formou nestandardizovaného rozhovoru, kde jsem použila 28 otevřených otázek. Výzkumný soubor tvořilo 5 porodních asistentek, které se věnují laktačnímu poradenství v jihočeském regionu. Výzkum proběhl v březnu a dubnu roku 2011.Výsledkem výzkumného šetření bylo zodpovězení výzkumných otázek. Výzkumná otázka 1 zní, je v jihočeském regionu dostatek porodních asistentek, které se věnují laktačnímu poradenství? Výzkumná otázka 2 zní, v jakém pracovním vztahu laktační poradkyně pracují? Výzkumná otázka 3 zní, jaká jsou specifika práce laktační poradkyně? Výzkumné otázky byly zodpovězeny. Z výzkumu vyplynulo, že laktační poradkyně vykonávají poradenství jako soukromé porodní asistentky, nebo jsou zaměstnány v nemocnici a laktačnímu poradenství se věnují ve volném čase. Specifikem práce laktační poradkyně je komunitní péče v terénu. Zmapovala jsem laktační poradkyně v jihočeském regionu, dle názorů 3 respondentek jich není dostatek, ale uvádí, že poptávka se zatím rovná nabídce. Tato bakalářská práce může být přínosem pro studentky oboru porodní asistentka, pro porodní asistentky, ale i pro sestry, které pracují na oddělení šestinedělí. Bude poskytovat poznatky, které mohou dopomoci ke zkvalitnění práce, dále poznatky pro porodní asistentky, které se budou chtít věnovat laktačnímu poradenství.
Midwife as a lactation adviser
Keywords: laktační poradkyně; laktační poradenství; kojení; laktace; lactation consultant; lactation consultants; breast-feeding; lactation