Informovanost dětí na 2. stupni ZŠ o problematice drog - Havelka, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
V teoretické části práce je popsáno, co vlastně jsou drogy, jak je můžeme rozlišovat, způsoby užívání a také práce obsahuje výčet nejznámějších drog, rozdělených podle účinku. Dále je v práci popsána závislost, její projevy a rozdíl mezi závislostí a návykem. Následně je zde vysvětlen pojem rizikového chování, jeho projevy a možnosti řešení. Nakonec se zde shrnují možnosti preventivních programů užívaných na základních školách a poskytují se rady, jak by měl důsledný preventivní program vypadat. V praktické části se mapují znalosti žáků o problematice drog a rizikového chování, a také jejich osobní zkušenosti s popsanými problematikami. Vše je zjišťováno formou elektronického dotazníku pro metodiky prevence.
Awareness of children on the 2nd level of primary schools on the issue of drugs
Keywords: drogy; závislost; informovanost; rizikové chování; prevence; drugs; addiction; awareness; dangerous behaviour; prevention