Rozdíly českých a německých mateřských škol očima rodičů - Boučková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce jsou rozdíly českých a německých mateřských škol z pohledu rodičů. Dále se zaměřuje na rozdíly z hlediska kurikulárních dokumentů pro předškolní vzdělávání platných v České republice a v Bavorsku. Hlavním cílem bakalář-ské práce je porovnat zkušenosti několika rodin se způsobem práce českých a bavor-ských mateřských škol, najít rozdíly mezi nimi a pokusit se je pomocí kurikulárních do-kumentů objasnit. V teoretické části je nastíněn vznik předškolních vzdělávacích institu-cí na území dnešního Bavorska a České republiky. Dále jsou zde uvedeny hlavní kuriku-lární dokumenty, podle kterých se tyto instituce řídí. Praktická část bakalářské práce je vypracována pomocí kvalitativního výzkumu skládajícího se z rozhovorů, pozorování a analýzy dokumentů.
Differences between Czech and German kindergartens from a parent's perspective
Keywords: bavorské mateřské školy; české mateřské školy; komparativní analýza; předškolní vzdě-lávání; vzdělávací program; Bavarian kindergarten; Czech kindergarten; comparative analysis; preschool education; education program