Využití dobrovolných občanských sdružení, neziskových organizací a jednotlivých fyzických osob v organizování nouzového přežití a humanitární pomoci při mimořádné události a v krizovém stavu - Jantačová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá využitím občanských sdružení, neziskových organizací a jednotlivých fyzických osob při pomoci profesionálním složkám integrovaného záchranného systému zvládnout následky mimořádné události. Optimálně dokážeme postiženému obyvatelstvu pomoci, pokud vytvoříme systém, který dokáže plně využít plánované i nabízené pomoci od nevládních organizací, právnických a podnikajících fyzických osob a jednotlivých občanů, a který ji dokáže správně koordinovat. Cílem této práce bude pokusit se o evidenci všech možných zdrojů vhodných občanských sdružení, neziskových organizací a jednotlivých fyzických osob, které by pomohly základním složkám IZS při řešení mimořádné události. A zkusit navrhnout systém, který by nejlépe zabezpečil cílenost pomoci, její rovnoměrnost a účelné poskytnutí postiženým osobám podle konkrétní situace a potřeby.
Utilization voluntary civic association. non-profit organization and individual real person in organization emergency servival and humanitarian aid at outstanding event and in critical situation.
Keywords: dobrovolná občanská sdružení; neziskové organizace; fyzické osoby; nouzové přežití; humanitární pomoc; voluntary civic association; non-profit organizations; individual real person; emergency servival; humanitarian aid