Iniciální pozice rématu v angličtině. - Stáhalík, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá iniciální pozicí informačního centra v současné angličtině. Jedná se o struktury, které nejsou v souladu s principem tzv. end-focus. Cílem práce je zjistit, které větné členy a za jakých okolností nejčastěji fungují jako iniciální réma. Na začátku teoretické části jsou popsány funkce slovosledu a podrobně charakterizována funkční větná perspektiva a teorie výpovědní dynamičnosti. Dále se práce podrobně zabývá rématem a faktory ovlivňujícím AČV a případy, kdy se réma nachází v iniciální pozici. Praktická část se věnuje analýze výskytu iniciálního rématu v různých žánrech literatury a také jeho výskytu v ústní komunikaci. Četnost výskytu iniciálního rématu, včetně jeho druhů, je shrnuta v závěru práce.
Initial rheme in English.
Keywords: Aktuální členění větné; AČV; funkční větná perspektiva; réma; téma; výpovědní dynamičnost; iniciální pozice rématu; end-focus; Functional sentence perspective; FSP; rheme; theme; communicative dynamism; CD; initial position of rheme; end-focus