Spotřební daně v daňovém systému České republiky - Kněžíčková, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Termínem daň se rozumí povinná, zákonem stanovená platba, která plyne do veřejného rozpočtu, je nenávratná, neekvivalentní a neúčelná. Daně, jejichž předmětem je spotřeba, řadíme mezi daně nepřímé. Daň se nepřímo vztahuje na prodejce, který je plátcem daně a daň odvede. Prodejce daň přičte k ceně výrobku, a tím přenesou daň na spotřebitele, který se stává u nepřímých daní poplatníkem. Tyto daně nepřímé se dělí na daně všeobecné a na daně selektivní, přičemž spotřební daň patří do skupiny selektivních daní. Daně jsou regulovány státem, který určuje předmět daně, sazbu daně a povinnost daň přiznat a zaplatit. Základním úkolem spotřebních daní, je danit vybrané výrobky, které jsou škodlivé životnímu prostředí nebo zdraví člověka. Jedná se o pět hlavních komodit, které jsou minerální oleje, líh, pivo, víno a meziprodukt a tabákové výrobky. Sazba spotřební daně je stanovena podle stupně škodlivosti výrobku. Touto sazbou se určuje výše daně, která je zahrnuta v prodejní ceně výrobku.
Excise taxes in the tax system of the Czech Republic
Keywords: spotřební daň; selektivní daň; poplatník; sazba daně; daňové zatížení; excise duties; taxpayer; tax rate; selective tax; tax burden