Porovnání vybraných kulturních a plevelných druhů z rodu Amaranthus - Válek, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Amaranthus (L.) patří mezi staré kulturní rostliny. Zkulturnělé formy některých druhů pěstovali již ve starověku Aztékové a Inkové. K znovuobjevení této plodiny přispěla vysoká nutriční hodnota semen. Zkoušené odrůdy kulturního laskavce se zákonitě dostávají do styku s plevelnými druhy laskavce. Tato práce by měla přispět k lepšímu poznání ekologie běžného křížence odrůda x plevel (A. x turicensis = A. cruentus x A. retroflexus). Cílem práce bylo popsat produkční a morfometrické vlastnosti vybraných příbuzných kulturních a plevelných druhů rodu Amaranthus (Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus cruentus, Amaranthus retroflexus) a křížence odrůdy A. cruentus vs. plevel A. retroflexus (A. x turicensis) a zjisitit výskyt a přežívání plevele A. retroflexus na plochách, kde byl již v minulosti kulturní amarant pěstován. A. retroflexus se jeví jako velmi odolný poškození. Kulturní druhy odpovídají na poškození ve většině případů redukcí svých parametrů. Kulturní druhy laskavce výrazněji reagují na rozdílné podmínky substrátu než plevelný druh. Odezva hybrida na sledované parametry se pohybovala uprostřed spektra reakcí kulturního rodiče a plevele, jeho netečnost k substrátu by měla být lépe objasněna v dalších studiích. Plevelný druh je ke kompetici ve většině případů málo citlivý a jeho růstové charakteristiky se velmi málo liší. Účinek kompetice na hybrida poukázal na jeho nestejnorodé reakce, což poukazuje na jeho značnou variabilitu. Vliv kompetice jsou nejvíce patrné u kulturních druhů ve výšce a biomase listů. Plevelný druh je ke kompetici ve většině případů málo citlivý a jeho charakteristiky (celková biomasa, květenství,výška, počet listů) se velmi málo liší. Účinek kompetice na hybrida poukázal na jeho nestejnorodé reakce, což poukazuje na jeho značnou variabilitu Nepřítomnost jakýchkoli kulturních druhů amarantu včetně jejich vnitrodruhových kříženců poukazuje jasně na vazbu těchto rostlin k teplejšímu klimatu, která je pravděpodobně hlavním faktorem ovlivňující jejich výskyt.
Comparison choice cultural and weed kinds form stock Amaranthus
Keywords: laskavec; Amaranthus x turicensis; disturbance; kompetice; substrát; plevele; přežívání na stanovišti; amaranth; Amaranthus x turicensis; disturbance; competition; substrate; weeds; survival on stand