Sebeobhajovací skupiny v ČR: Analýza vybrané skupiny sebeobhájců - Dlouhá, Kristína (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sebeobhajování. Jejím cílem bylo objasnit podstatu fungování vybrané sebeobhajovací skupiny v České republice a ozřejmit, jaké dopady má účast v sebeobhajovacích skupinách na život sebeobhájce. Práce je rozdělena na dvě části - část teoretickou a empirickou. Teoretická část se ve své první kapitole zaměřuje na oblast mentálního postižení, definuje základní pojmy a popisuje psychické odlišnosti u osob s mentálním postižením. Druhá kapitola obsahuje základní termíny a poznatky z oblasti sebeobhajování. Třetí a poslední kapitola teoretické části se zabývá sociální interakcí, a to z pohledu sociální psychologie. V empirické části je vymezen stanovený cíl této práce a výzkumné otázky. Dále je popsán zvolený postup výzkumného šetření. Při sběru dat byly využity následující metody: analýza dokumentů, pozorování a polostrukturované rozhovory. Zjištěné údaje jsou zpracovány v jednotlivých podkapitolách. První z nich obsahuje základní charakteristiku vybrané sebeobhajovací skupiny, která byla vytvořena na základě analýzy dokumentů. V druhé podkapitole je popsán průběh setkání vybrané sebeobhajovací skupiny, k jehož zpracování byly využity výsledky pozorování. Třetí podkapitola obsahuje analýzu provedených rozhovorů. V poslední podkapitole jsou veškeré výsledky shrnuty a též vzájemně konfrontovány. Z výzkumného šetření vyplývá, že se svou účastí v sebeobhajovací skupině jsou všichni dotazovaní sebeobhájci spokojeni. Všichni z dotazovaných popisovali vlastní zlepšení v oblasti sociální interakce, dále se též zmiňovali o zvýšené informovanosti, o zisku rozhodovacích kompetencích a o pozitivním vlivu na jejich osobnost. Účast v sebeobhajovací skupině má tedy na život dotazovaných sebeobhájců pozitivní dopad.
The Self-Advocacy Groups in the Czech Republic: an Analysis of a Selected Group
Keywords: mentální postižení; sebeobhajování; sebeobhajovací skupiny; sociální interakce; intellectual disability; self-advocacy; self-advocacy groups; social interaction