Zmapování rozdílů řešení domácího násilí u profesionální skupiny Policie ČR Brno a obvodního oddělení Policie ČR Boršov nad Vltavou - Kubišta, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou domácího násilí, a to především v souvislosti s činností Policie České republiky, konkrétně v rámci činnosti speciální policejní skupiny v Brně a OOP Boršov nad Vltavou. Domácí násilí je v dnešní době velmi častým neţádoucím jevem, avšak ve většině případů zůstává skryto pouze mezi účastníky domácího násilí. Je důleţité, aby se téma domácího násilí dostalo do povědomí široké veřejnosti především. Důraz by měl být kladen především na prevenci a včasnou intervenci. V České republice byla přijata novela trestního zákona a to s účinností od 1. června 2004 a také od 1. ledna 2007 nabyl účinnosti zákon č. 135/2006, kterým se mění některé zákony zabývající se problematikou ochrany před domácím násilím.
The analysis of differences in dealing with the domestic violence in professional police department in Brno and in district police department Boršov nad Vltavou.
Keywords: domácí násilí; Policie České Republiky; intervenční centra; vykázání; podezřelá osoba; oběť; OSPOD; trestný čin; přestupek; skupina Domácí násilí Brno; skupina OOP Boršov nad Vltavou; domestic violence; the Police of the Czech Republic; intervention centers; expulsion; suspect; victim; OSPOD; crime; minor offense; the group domestic violence Brno; the group OOP Borsov nad Vltavou