Zvýšení spotřeby potravinových zdrojů omega - 3 mastných kyselin v rámci spotřebního koše ve školní jídelně vybrané mateřské školy - Jedlinski, Zdenek (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou spotřeby omega-3 mastných kyselin ve školním stravování, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví v náhodně vybrané mateřské škole. Sledováno bylo především zastoupení jednotlivých druhů ryb a obsahy omega 3 mastných kyselin. Zjištěné výsledky spotřeby ryb a rybích pokrmů a spotřeba omega 3 mastných kyselin byly zpracovány tabelárně a graficky. V časovém období čtyř let 2015-2018. Z výsledků vyplývá, že z hlediska spotřeby omega 3 mastných kyselin pro 94 dětí mateřské školy ve věku 3-6 let je důležité, jaký druh ryb a rybích výrobků jim ve formě podávaných jídel (obědů a svačin) školní jídelna nabízí. Neboť, obsah omega 3 mastných kyselin v rybím tuku různých druhů ryb se výrazně odlišuje. Pro zvýšení spotřeby LC omega 3 mastných kyselin u dětí ve školním stravování je proto rozhodující správný výběr použitých druhů ryb, jako je například losos, tuňák nebo makrela.
Increase consumption of food sources omega 3 fatty acids within the consumer basket in the school cafeteria of the selected kindergarten
Keywords: omega-3 mastné kyseliny; kyselina dokosahexaenová (DHA); kyselina eikosapentaenová (EPA); ryby; omega-3 fatty acids; eicosapentaenoic acid; docosahexaenoic acid; fish