Klíčivost dlouhodobě skladovaného osiva vybraných druhů trav a jetelovin - Vondrášek, Vít (Jihočeská univerzita, 2019)
Kvalitní rozmnožovací materiál je tvořen na poli, ale jeho následnou kvalitu a zásadní schopnost klíčení může být ovlivněna mnoha dalšími faktory. Zásadní a nezbytnou schopností semen je klíčivost. Ve své práci jsem si vybral semena stará přibližně 6 - 8 let některých druhů trav a jetelovin (Jetel plazivý, Jetel luční, Vojtěška setá - Zuzana, Vojtěška setá - Pálava, Tolice dětelová, Jetel zvrhlý odérský, Úročník lékařský, Vičenec vikolistý ) u kterých jsem právě sledoval klíčivost, její dynamiku a schopnost. Následně jsem použil i čerstvá semena, abych mohl porovnat výsledky a názorně ukázat jak se od sebe mohou lišit semena rozdílného stáří. Pokus byl proveden v domácích podmínkách. Veškerá klíčidla byla v Petriho miskách ve kterých jsem udržoval stálou vlhkost. Klíčivost jsem sledoval pravidelně v předem stanovených termínech a to ve 2, 3, 5, 7, 10 a 15 dnech. Původně byl stanovený i intevral ve 21 dnech, ale klíčidla tak dlouho nevydržela a již po 15 dnu přicházely ztráty. Vypozoroval jsem velké rozdíly mezi jednotlivě vybranými druhy. Některé klíčily velmi dobře a měly velkou dynamiku (Jetel plazivý, Vojtěška setá - Zuzana, Vojtěška setá - Pálava ), ale naopak některé nevyklíčily vůbec nebo velmi málo (Vičenec vikolistý, Úročník lékařský ). Mezi některými druhy jsem vypozoroval i rozdíly v dynamičnosti klíčení.
Germination of long-term storaged seeds of selected grass and legumes
Keywords: Jetel plazivý; klíčivost; osivo; travní a pícní porost; Vojtěška setá; germinability; grass and fodder crops; Medicago sativa; seed; Trifolium repens