Prevence kriminality nezletilých a mládeže na základních školách - Popčák, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem práce by mělo být zhodnocení dosavadní realizace současné prevence kriminality v souvislosti s regionálními rozdíly. Práce měla být zaměřena na deskripci potenciálního vztahu mezi kriminalitou žáků základních škol, prevencí rizikového chování tematicky zaměřeného na prevenci kriminality a regionem, ve kterém děti vyrůstají. Konkrétně by mělo jít o vztah mezi trestnou činností v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Výsledky šetření by mohly být využity jako podklad pro zvýšení efektivity předcházení a odrazování od páchání trestné činnosti již v útlém věku v souladu s individuálními podmínkami jednotlivých regionů. Šetření by mělo vycházet zejména z analýz obsahu preventivních programů vybraných základních škol uvedených regionů, dále z dat z dostupných statistik kriminality vedené Policií ČR, OSPOD a přestupkových komisí jednotlivých okresů. Dále se v práci vycházelo ze zkušeností pracovníků (školních metodiků prevence), kteří se problematikou školní prevence kriminality zabývají v praxi.
Prevention of juvenile crime at elementary schools
Keywords: kriminalita dětí a mládeže; prevence kriminality; základní škola; trestné činy a přestupky; mladiství; nezletilí; juvenile delinquency; crime prevention; elementary school; crimes and offense; juvenile; under-age