Využití volného času v NZDM a prevence rizikového chování - Kreslová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
V bakalářské práci budou představena nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NZDM) se záměrem naplňování výchovných a vzdělávacích cílů. Práce bude rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části budou popsána NZDM, jejich cíle, poslání a vývoj. Cílem práce bude zmapovat, jak centrum ve Strakonicích využívá volný čas, jaké volnočasové aktivity nabízí, jaká je cílová skupina těchto zařízení a rizikové chování mládeže. Představeny budou metody práce s klientem a využívání sociálních služeb. Druhá část, praktická, se bude zabývat tím, jak trávení volného času v NZDM Strakonice vnímá mládež a jak je pro ni z jejich pohledu přínosný. Zda ji nějakým způsobem ovlivnil a přispívá tak k prevenci rizikového chování, popřípadě co by změnili. Výzkum bude kvalitativní a sběr dat bude probíhat na základě strukturovaného rozhovoru s klienty.
Utilization of leisure time in a youth centre and prevention of risky behavior
Keywords: Nízkoprahová zařízení; NZDM; rizikové chování; prevence; volný čas; low-treshold facilities for children and youth; NZDM; risky behavior; prevention; free time