KOMPLEXNÍ ANALÝZA SITUACE OPUŠTĚNÝCH MATEK V NOUZI - Maroušková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se zabývá problematikou osamělých matek v nouzi. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část objasňuje pojem osamělá matka a poukazuje na fakt, že neúplných rodin rychle přibývá jak v České republice tak v celém světě. Informuje o tzv. ohrožených typech rodin a rizikových oblastech jejich života. Dále se práce zabývá konkrétními příčinami, pro něž se osamělé matky dostávají do obtížné životní situace. Popisuje příčiny jako nemoc, ztrátu zaměstnání či dlouhodobou nezaměstnanost matky, probíhající rozvodové řízení nebo domácí násilí páchané na ženě či dětech. Vzhledem k šířce problematiky domácího násilí je v teoretické části bakalářské práce věnován tomuto tématu větší prostor. V závěru teoretické části je uveden přehled nejvýznamnějších českých organizací poskytujících pomoc ženám v nouzové životní situaci. V praktické části je popsán výzkum zaměřený na zmapování zdravotně sociální situace osamělých matek v nouzi. K výzkumu byla použita metoda dotazování, technika dotazník. Výběrový soubor je tvořen osamělými matkami v nouzi - klientkami azylových domů v Jihočeském kraji.
GLOBAL ANALYSE OF THE STATUS OF LONESOME MOTHERS IN EMERGENCY CONDITIONS
Keywords: Osamělá matka; neúplná rodina; obtížná životní situace; nemoc; nezaměstnanost; rozvodové řízení; domácí násilí; organizace.; Lonesome mother; half-family; emergency condition; disease; unemployment; divorce; domestic violence; organization.