Vývoj fundační agendy pro kostely a farnosti na území města České Budějovice a okolí ve 14. a 15. století - Caklová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této diplomové práce je přiblížit čtenáři způsob financování charity a zajištění církevních institucí na území města České Budějovice v období středověku. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První část práce tvoří popis vývoje církevní správy v Čechách od počátků křesťanství po středověk. Druhá kapitola představuje osobu faráře a popisuje fungování farnosti. Na tuto pasáž navazuje pojednání o patronátním právu. Teoretickou část práce uzavírá kapitola o všeobecném zajištění farností. Praktická část se věnuje vývoji fundační agendy v Českých Budějovicích a zároveň přibližuje strukturu venkovských farností a farní sítě v nejbližším okolí tohoto města. Součástí práce je seznam použitých pramenů a literatury a přílohy. V přílohách jsou zařazeny tabulky, které obsahují shrnující údaje z donačního rejstříku, hlavního použitého pramene. Dále obsahují tabulky týkající se obsazení jednotlivých farních beneficií faráři a fotografie zmiňovaných kostelů.
The Development of Foundation Agenda for Churches and Parishes in Territory of City České Budějovice and Its Surroundings in 14. and 15. Century
Keywords: fundace; donace; kostel; farnost; farář; středověk; církevní správa; patronát; charita; městská kniha; foundation; donation; church; parish; parish priest; Middle Ages; church administration; patronage support; charity; municipal book