Vliv změny v charakteru sociální dávky porodné na vývoj porodnosti v letech 2007-2012 - Jančíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma bakalářské práce se nazývá "Vliv změny v charakteru sociální dávky porodné na vývoj porodnosti v letech 2007-2012". Porodné je dávka státní sociální podpory, která je vyplácena ženě, která porodila dítě nebo převzala dítě do péče nahrazující péči rodičů. Porodné upravuje zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře. Porodnost je demografický ukazatel udávající počet narozených dětí v určitém časovém období v dané populaci. Teoretická část práce se zabývá historií a vývojem porodného a porodnosti. Tato část byla vypracována na základě právních předpisů, odborné literatury a odborných internetových zdrojů. Je zde vysvětleno postavení porodného v rámci sociálního zabezpečení a státní sociální podpory, popsány legislativní změny v charakteru dávky porodné od jeho prvopočátků do současnosti, ekonomické náklady na porodné. Dále je zde popsána definice porodnosti, natalitní politiky, vývoj porodnosti v ČR a prognózy jeho vývoje do budoucnosti. V praktické části práce byl proveden kvantitativní výzkum, jehož cílem bylo potvrzení či vyvrácení předem zadaných hypotéz. Jednou z vybraných technik výzkumu byl rozbor dokumentů a v jeho rámci sekundární analýza dat. Použity byly zákonné normy, statistiky Českého statistického úřadu a MPSV ČR. Druhou technikou byl dotazník. Výzkumný vzorek tvořilo 237 validních odpovědí. Výsledky práce byly vyhodnoceny a zpracovány pomocí tabulek a grafů. Výzkum prokázal, že porodnost v ČR v letech 2007-2012 reaguje počtem narozených dětí na změny ve výši porodného. Provedeným dotazníkovým šetřením se nepodařilo prokázat, že by význam výše porodného stoupal s klesajícím příjmem rodiny.
The effect of changes in the character of social benefit childbirth on development of natality in 2007-2012
Keywords: státní sociální podpora; sociální dávky; porodné; porodnost; vývoj porodnosti; state social support; social benefits; childbirth; natality; development of natality