Ochrana osobnosti a diskriminace při přijímání do zaměstnání - Harantová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je analyzovat vybraná výběrová řízení do zaměstnání s cílem upozornit na diskriminaci a možnosti ochrany před otázkami osobnostní povahy ve smyslu právního řádu ČR. Výstupem práce bude metodicko-didaktická pomůcka Průvodce přijímacím řízením aneb, co je dovoleno a co zakázáno v procesu přijímání do zaměstnání.
Protection of Personality and discrimination in recruitment
Keywords: výběrová řízení; přijímací pohovory; diskriminace; možnosti ochrany před diskriminačním jednáním; recruitment; interviews; discrimination; protection against the possibility of discriminatory behavior