Katecheze dětí v náhradní rodinné péči - Fürstová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá katechezí a jejím dopadem v náhradní rodinné péči. Teoretická část charakterizuje formy náhradní rodinné péče, současnou rodinu z pohledu psychologie, sociologie, politologie a církve. Dále psychický vývoj dětí a deprivace.Návrh rodinné katecheze. Praktická část obsahuje výzkumné šetření v sedmi náhradních rodinách, jejich problémy ve výchově svěřených dětí, rodinou katechezi. Z šetření vyplývá, že svěřené děti bez potíží přijímají v náhradních rodinách křesťanskou víru, ale po jejich odchodu z rodin, bez pomoci různých křesťanských společenství o svoji víru mnohdy přicházejí.
Catechesis of Children and Substitude Family Care
Keywords: náhradní rodinná péče; současná rodina; vývoj psychiky u dětí; deprivace; rodinná katecheze; křesťanská společenství; surrogate family care; contemporary fymily; psychic development of children; deprivation; family catechism; Catholic community