Transparentnost veřejných zakázek - Janáčik, Rastislav (Jihočeská univerzita, 2012)
Po formální stránce je práce členěna na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy vztahující se k zákonu o veřejných zakázkách. Dále jsou zde rozebrány základní principy týkající se standardů transparentnosti veřejných zakázek, jak je definuje OECD, jakožto instituce, která má v této oblasti největší renomé. Rovněž jsou zde blíže specifikovány dvě evropské směrnice o zadávání veřejných zakázek jako součást evropské legislativy. Následně je tady popsán stav v České republice z hlediska transparentnosti veřejných zakázek a také obecná korupční rizika společně s relevantními informacemi v jednotlivých fázích procesu veřejné zakázky. Praktická část se zaměřuje na vybrané příklady z praxe, které se týkají netransparentních veřejných zakázek a jež zároveň objasňují v čem byl porušen zákon. Praktická část rovněž obsahuje statistický přehled o veřejných zakázkách v České republice a přehled o veřejné dostupnosti informací o veřejných zakázkách ve vybraných zemí OECD. Zároveň je v této části práce porovnání zákonných opatření v České republice s principy transparentnosti veřejných zakázek, jak je definuje OECD a současně jsou zde navrženy možné změny směřující k vyšší transparentnosti veřejných zakázek v České republice.
Transparency of public procurement
Keywords: zákon o veřejných zakázkách; transparentnost; veřejné zakázky; korupce; instituce OECD; evropská legislativa; law of public procurement; transparency; public procurement; corruption; OECD; European legislation