Vliv rizikovosti na investiční rozhodování - Rybníčková, Sabine (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je Vliv rizikovosti na investiční rozhodování. V první části této práce je čtenář nejprve seznámen se základními pojmy, které se pojí s finančním trhem a s jednotlivými druhy finančních instrumentů. Důležitou částí práce je také přiblížení pojmu riziko a následný popis metod, kterými je možné rizikovost investičních instrumentů kvantifikovat. V praktické části jsou na vybraných příkladech cenných papírů aplikovány metody měření rizika, kterými jsou směrodatná odchylka, variační koeficient, hodnota v riziku (VaR) a podmíněná hodnota v riziku (CVaR). Výsledky měření jsou následně shrnuty a porovnány.
The Influence of Risk on Investment Decision Making
Keywords: Riziko; metody měření rizika; investiční rozhodování; investiční instrumenty; risk; methods of risk analysis; investment decision making; investment instruments