Úlohy sestry v péči o pacienty s násilným chováním - Fišerová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je zjistit, jaké jsou úlohy sestry v péči o nemocné s násilným chováním. Druhým cílem je zjistit, jaké dovednosti sestra musí mít v prevenci proti násilí. Posledním cílem je zjistit, jak se sestra chová, předtím, než je napadena pacientem. Ke zpracování empirické části diplomové práce byla použita kvalitativní metoda výzkumného šetření. Realizace sběru dat byla prováděna pomocí hloubkových rozhovorů. Získaná data byla přepsána a kódována do konkrétních kategorií a podkategorií. Výzkumný soubor tvořilo celkem 14 sester z chirurgického, interního, gastroenterologického, traumatologického oddělení a jednotek intenzivní péče na chirurgii, gastroenterologii a interně v nejmenované okresní nemocnici v Jihočeském kraji. Cíle diplomové práce byly zjištěny a popsány v části výsledky. Z výzkumného šetření vyplynulo, že všeobecné sestry by měly zájem o kurz nebo seminář týkající se násilí ve zdravotnictví. Proto navrhuji plán celodenní odborné konference.
The role of nurses in the care of patients with violent behaviour
Keywords: agresivita; násilí; napadení; ošetřovatelská péče; všeobecná sestra; pacient; prevence; dovednosti.; aggression; violence; assault; nursing; nurse; the patient; prevention; the skills