Neomarxismus a psychoanalýza jako zdroje a inspirace Frankfurtské školy - Šachlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Studentka se ve své diplomové práci bude zabývat ideovými východisky Frankfurtské školy, významné sociálně filozofické skupiny 20. století. Reflektována budou především marxistická a psychoanalytická východiska ve spojitosti s kritickou teorií společnosti a fenoménem kulturního průmyslu. Cílem této práce je představit vlivy, které formovaly teoretické působení Frankfurtské školy, její zkoumání moderní společnosti a příspěvky k tzv. komodifikaci kultury a umění související s rozmachem masové kultury.
Neo-Marxism and psychoanalysis as a source and inspiration of Frankfurt School
Keywords: kritická teorie; Frankfurtská škola; (neo)marxismus; psychoanalýza; společnost; dialektika; filosofie; instrumentální rozum; kulturální studia; populární kultura; kulturní průmysl; critical theory; Frankfurt School; (neo-)Marxism; psychoanalysis; society; dialectic; philosophy; instrumental reason; cultural studies; popular culture; culture industry