VZTAH PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA A PSYCHOSOMATICKÝCH OBTÍŽÍ - Gregorová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Gregorová, A., Vztah práce sociálního pracovníka a psychosomatických obtíží, České Budějovice 2015. Diplomová práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra praktické teologie. Vedoucí práce: PsLic. Jan Vyhnálek Diplomová práce se ve svém výzkumném šetření zaměřuje na psychosomatické symptomy dvou vybraných respondentů. Zvolila jsem respondenty, kteří aktivně vykonávají práci v sociální oblasti a kteří dlouhodobě trpí psychosomatickými symptomy a zdravotními obtížemi. Jednalo se o kvalitativní výzkum. Provedla jsem dvě případové studie. Použila jsem výzkumnou metodu obsahové analýzy. Teoretické kapitoly jsem sestavila tak, aby se vztahovaly k tématu a aby čtenáři poskytly teoretické zázemí pro obtíže a symptomy uvedené v samotných případových studiích. Prvním cílem mé diplomové práce bylo popsat psychosomatické symptomy a zdravotní obtíže mých respondentů. Druhým cílem bylo popsat příčiny psychosomatických symptomů, jak je vidí sám respondent. Třetím a posledním cílem bylo zjistit, jestli si respondenti myslí, že klíčový vliv na vznik a rozvoj jejich psychosomatických symptomů měl jeho osobní a rodinný život, nebo výkon práce sociálního pracovníka.
Relation between worker´s performance and psychosomatic difficulties
Keywords: psychosomatika; psychosomatické symptomy; zdravotní obtíže; výkon sociální práce; psychosomatics; psychosomatic symptoms; health problems; social work´s performance