Potřeby žen v klimakteriu - Persanová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou klimakteria a změnami, ke kterým v souvislosti s klimakteriem v životě ženy dochází. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je nejdříve definován pojem klimakterium, dále fyziologie tohoto období a následně hormonální změny, ke kterým během klimakteria dochází. Nedílnou součástí teoretické části je popis klimakterického syndromu a to jak organického estrogen-deficitního syndromu, tak metabolického estrogen-deficitního syndromu. Další významnou kapitolou je terapie klimakteria, která se zaměřuje jak na léčbu hormonální, tak na léčbu alternativní. Následně jsou v bakalářské práci popsány potřeby ženy a to nejen během období klimakteria. V této kapitole je věnována pozornost především potřebám spánku, pohybu, výživy a potřebám sexuálním, které bývají v tomto významném období ženy nejvíce pozměněny. V neposlední řadě je v teoretické části poukázáno na edukaci. Nejprve je popsán obecný pojem edukace a na závěr teoretické části je uvedena edukace v klimakteriu porodní asistentkou. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda klimakterium ovlivňuje život žen. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jakým způsobem jsou u žen v období klimakteria pozměněny jejich potřeby? Jakým způsobem jsou ženy edukovány porodní asistentkou v období klimakteria? K výzkumu bylo použito kvalitativní šetření a sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Během rozhovoru bylo ženám položeno jedenáct předem připravených otázek. Výzkumný soubor byl tvořen deseti ženami prožívajícími období klimakteria. Rozhovory se ženami probíhaly v ordinaci obvodní gynekoložky, která svůj souhlas s výzkumným šetřením předem potvrdila podpisem Žádosti o souhlas ke spolupráci. Ženy byly seznámeny jak se zachováním jejich anonymity, tak s účelem výzkumu, a všechny respondentky byly ochotné podepsat Žádost o souhlas ke spolupráci. Výzkumné šetření probíhalo v měsíci březnu roku 2015. Rozhovory se ženami byly průběžně zapisovány, nahrávány a následně analyzovány. Na základě získaných odpovědí byly členěny do hlavních kategorií a jejich podkategorií pomocí barvení textu, jehož cílem bylo zjistit shody v názorech dotazovaných žen a jejich získané zkušenosti. První, hlavní kategorie zkoumala, jak ženy prožívaly nástup klimakteria, a tato kategorie byla členěna na pět podkategorií, které se zabývaly nástupem klimakteria, změněnými potřebami, životním stylem, zdravotními riziky spojenými s klimakteriem a léčbou klimakteria. Druhá kategorie se zaměřovala na edukaci porodní asistentkou a byla členěna na tři podkategorie: Seznámení s problematikou, Doporučení porodní asistentky v souvislosti s klimakteriem a Zdroj informací. Ve výsledcích bylo zjištěno, v jakých oblastech byly ženy klimakteriem nejvíce ovlivněny. Nejčastěji ženy obtěžovaly návaly horka spojené s pocením, které byly příčinou nespavosti a únavy. Během celého období klimakteria došlo u žen k nejvýraznějším změnám v potřebě sociální interakce, což bylo způsobeno nepříjemným pocitem kvůli návalům horka spojených s pocením. Jako další pozměněná potřeba byla uváděna potřeba stravování, potřeba spánku a odpočinku a potřeba pohybové aktivity. Během výzkumného šetření bylo poukázáno na neefektivní edukaci ze strany porodní asistentky, která nevyvíjela žádnou vlastní iniciativu, aby ženy s tímto nelehkým obdobím seznámila a pomohla jim se zvládáním projevů klimakteria. Bakalářská práce poukázala na oblasti, ve kterých došlo během nástupu klimakteria ke změně, a dále poukázala na nedostačující edukaci žen porodní asistentkou.
Needs of women in menopause
Keywords: edukace; klimakterium; porodní asistentka; potřeby; žena; education; menopause; midwife; needs and woman