Dobrovolnictví u jedinců s PAS z pohledu dobrovolníků - Nová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tématem dobrovolnictví u jedinců s PAS (poruchami autistického spektra) z pohledu dobrovolníků. Teoretická část práce pojednává o dobrovolnictví, historickém vývoji, typologii a jednotlivých oblastech dobrovolnictví. Další kapitoly jsou věnovány poruchám autistického spektra a podpoře rodin s dítětem s PAS. Dále je popsán management dobrovolnictví u jedinců s poruchami autistického spektra. Pozornost je věnována i významu dobrovolnictví životě dobrovolníka, motivům, přínosům, ale i negativním aspektům dobrovolnictví. V závěru je přiblížen význam dobrovolnictví v profesním životě a profesní orientaci. Praktická část práce se zaměřuje na zkušenosti dobrovolníků s dobrovolnickou činnosti u jedinců s PAS a jejich přesah do osobního a profesního života. Kvalitativní výzkum byl proveden pomocí metody dotazování, konkrétně bylo provedeno 6 polostrukturovaných rozhovorů. Z výsledků výzkumu vyplývá, že výkon dobrovolnické činnosti u osob s poruchami autistického spektra přináší dobrovolníkům radost, mění pohled na jedince s touto diagnózou, přispívá k rozvoji osobnosti a změně životních hodnot aj. Závěry výzkumu dále ukazují, že získané zkušenosti a dovednosti dobrovolnice využívají především v průběhu studia na vysoké škole, ale i v zaměstnání. Výkon dobrovolnické činnosti u jedinců s PAS dokonce přiměl některé ze zúčastněných k zahájení studia speciální pedagogiky na vysoké škole.
Volunteering in individuals with autism spectrum disorder from the perspective of volunteers
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; poruchy autistického spektra.; Volunteering; volunteer; autism spectrum disorders