Přírodovědná vycházka do Chýnovské jeskyně - Fučík, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je přiblížit vhodnou formou nutnost ochrany přírody a přírodního bohatství vůbec. Odborná část práce zachycuje územní zvláštnosti, historické i kulturní zajímavosti pozorované lokality. Zabývá se rovněž přírodními poměry sledované oblasti, ať již z hlediska orografie, geologie, mineralogie či hydrologie. Část práce je věnovaná určité části území v blízkosti krasového systému a přináší poznatky nejen o tomto přírodním úkazu, ale i o flóře a fauně vyskytující se v jeho nejbližším okolí. Poznávání výše uvedené oblasti je prováděno formou přírodovědné vycházky rozdělené do 10 stanovišť. Každé z nich přináší poučení vztahující se k určitému jevu, přírodní zajímavosti nebo historické události. Pro jednotlivá zastavení jsou připravené pracovní listy se souborem otázek k pozorovaným okruhům. Vycházka je určena žákům 4. a 5. ročníků základních škol.
Going for exploratory excursion to Chýnovská cave
Keywords: přírodovědná vycházka; Chýnovská jeskyně; exploratory excursion; Chýnovská cave