Využití prvků sugestopedie ve výuce anglického jazyka na 2. stupni ZŠ - Kallmünzer, Dan (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá začleněním prvků sugestopedie do běžné výuky anglického jazyka na 2. stupni základní školy. Teoretická část poskytuje informace o známých tradičních a alternativních metodách pro výuku cizího jazyka. Práce obsahuje podrobný popis metody sugestopedie. Pozornost je následně upřena k hudbě a její využitelnosti ve výuce. Cílem práce je dokázat, že zapojení vybraných prvků sugestopedie do výuky cizího jazyka přináší mnohé benefity přispívající ke vzdělávání žáků. Pro tyto účely jsou vytvořené a představené tři výukové jednotky, jejichž obsah je v souladu s RVP ZV a ŠVP. Práce nabízí podrobný popis tří hodin anglického jazyka a učební materiály, které se nachází v přílohách práce. Odučené hodiny jsou vyhodnoceny pomocí skupinového rozhovoru s žáky a krátkého dotazníku. Závěrečné zhodnocení práce vychází ze zpětné vazby žáků a sebereflexe učitele.
Using some aspects of suggestopedia in English language classes at lower secondary school level
Keywords: výuka cizího jazyka; tradiční metody; alternativní metody; hudba; sugestopedie; základní škola; anglický jazyk; plán hodiny; motivace; foreign langugage teaching; traditional method; alternative method; music; suggestopedia; secondary school; English language; lesson plan; motivation