Císařský řez na přání rodičky - Vojíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRAKT Císařský řez na přání rodičky Císařský řez je operace ukončující těhotenství ve třetím trimestru a za porodu. Tato operace je známa již z období před naším letopočtem. V současnosti patří císařský řez k nejčastěji prováděným porodnickým operacím. Mezi těhotnými ženami se o císařském řezu šíří řada nepravdivých a zavádějících informací. Mezi ně patří také relativně mylná informace, že žena může samovolně rozhodnou o tom, zda podstoupí císařský řez nebo porodí své dítě vaginální cestou. Samotné operaci předchází předoperační vyšetření a zhodnocení zdravotní způsobilosti rodičky k podstoupení operace. Zákrok spočívá v uvedení rodičky do narkózy a otevření dutiny děložní přes břišní stěnu. Po vybavení plodu následuje revize dutiny děložní, opětovné uzavření a ošetření řezů suturou. Vše probíhá za přísné asepse a antisepse za přítomnosti erudovaných lékařů a sester. Bakalářská práce má stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit informovanost žen o legislativě týkající se císařského řezu. Druhým cílem bylo zjistit zda ženy preferují přirozený porod před porodem císařským řezem bez ohledu zda rodily nebo byly těhotné. A třetí cíl měl za úkol zjistit zájem žen o císařský řez na přání bez ohledu na lékařskou indikaci. K cílům jsou přirazeny odpovídající hypotézy. Hypotéza č. 1 zní: Ženy nejsou o právní úpravě týkající se císařského řezu na přání dostatečně informované. Hypotéza č. 2 zní: Ženy preferují vaginální vedení porodu před císařským řezem. Hypotéza č. 3 zní: Ženy nemají zájem o císařský řez na přání bez lékařské indikace. Výzkum byl proveden pomocí dotazníku s 21 otázkami, na které odpovídaly ženy hospitalizované na Gynekologicko - porodnickém oddělení nebo docházející do Porodnické ambulance Nemocnice České Budějovice a.s. Na základě výzkumného šetření se hypotéza č. 1 potvrdla. 43,75% dotázaných žen uvedlo, že je o právní úpravě informováno. Zbylé dvě hypotézy byly výzkumným šetřením potvrzeny. Závěrem této práce je zjištění poměrně dobré informovanosti dotázaných žen v pohledu právní úpravy císařského řezu na přání. Ženy se také ve velké většině shodly v tom, že vaginální porod je méně rizikový a tedy by své těhotenství chtěly ukončit přirozeným porodem. Výzkumem bylo také zjištěno, že ženy nemají zájem o císařský řez na přání. Tato práce by mohla být použita jako informační brožura pro těhotné se zájmem o císařský řez. Mohly by z ní získat informace o problematice všech stránek císařského řezu.
Sectio caesarea on women´s request
Keywords: Porod; Císařský; Operace; Na přání; Informovanost; Indikace; Delivery; Cesarean; Operation; On request; Awareness; Indication