Role kurátora pro mládež při řešení výchovných problémů mládeže - Skaláková, Irena (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce mapuje roli kurátora pro mládež v rámci výkonu státní správy při řešení výchovných problémů mládeže a v rámci trestního řízení. Zaměřuje svou pozornost na spolupráci s dalšími institucemi a organizacemi, které participují na řešení výchovných problémů mládeže. V praktické části se detailněji zabývá spoluprací se školami, hledá slabá místa spolupráce a snaží se nalézt cesty ke zlepšení této spolupráce.
The Role of Probation Officer for Young People in Solutions of Educational Problems.