Diverzita ichtyofauny vybraných vodních nádrží na Sokolovsku se zaměřením na výskyt invazních druhů ryb. - Marek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývala výskytem nepůvodních invazních druhů ryb a to především karase stříbřitého (Carassius auratus gibelio) a střevličky výhodní (Pseudorasbora parva) na území Sokolovska a jejich případný vliv na původní rybí společenstvo ve sledovaných lokalitách. Cílem práce bylo zhodnotit současný stav rybích populací v nevypustitelných nádržích Sokolovska, porovnat stávající způsoby hospodaření a navrhnout opatření k zamezení nebo zpomalení šíření invazních druhů ryb.
The fish diversity in selected water reservoirs in Sokolov area, especialy focused on the occurence of invasive species
Keywords: karas stříbřitý; střevlička východní; invazní druh; ryby; prussian carp; topmouth gudeon; invasive fish species; fish