Analýza výskytu vybraných kongenitálních poruch - Prantlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Úkolem této diplomové práce je zpracovat analýzu výskytu letní vyrážky jako kongenitální poruchy v populaci starokladrubských běloušů. Na začátku práce je obecně shrnuta problematika kongenitálních poruch, vznik a vyvolávací faktory. Dále je pojednáno o letní vyrážce u koní jako alergickém onemocnění s genetickou predispozicí. Vlastní výzkum se zaměřil na statistickou analýzu současné populace starokladrubských běloušů a dále na analýzu potomků po vybraných jedincích. Byl zjištěn významný vliv otce a ročníku narození na nemocnost potomstva. Nebyl prokázán rozdíl v nemocnosti dle pohlaví hříbat. V závěru jsou shrnuta praktická chovatelská doporučení.
Analysis of occurrence of selected kongenital disorders
Keywords: kongenitální; alergie; letní vyrážka; starokladrubský bělouš; congenital; allergy; insect bite hypersensitivity; Old Kladrubian white horse