Doklady obydlí od mladší doby bronzové do laténského období v oblasti Lomského a Loučenského potoka v severozápadních Čechách - Šťastný, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se soustředí na doklady staveb doby popelnicových polí až doby laténské a na vývoj těchto staveb v průběhu těchto dob. Hlavním zdrojem poznání je rešerše archeologických dat získaných z publikovaných i nepublikovaných výzkumů, kde se stavby vyskytovaly. Hlavní sledovanou oblastí je mikroregion Lomského a Loučenského potoka v severozápadních Čechách. Za pomoci dokladů staveb je pak sledována kontinuita osídlení v této oblasti. Součástí práce je i revizní zhodnocení nálezového souboru, který pocházel z objektu 3/84 z lokality Jenišův Újezd, kde probíhal výzkum v letech 1984-85 a 1989.
Proofs of settlement buldings from the late bronze age until La téne period in the region of Lomský and Loučenský streams in northwestern Bohemia
Keywords: Doba popelnicových polí; doba halštatská; doba laténská; stavby; mazanice; kontinuita osídlení; Urnfield period; hallstat period; La Téne period; building; structures; daub; settlement continuity