Blood glucose concentration in Barn Swallow (Hirundo rustica): sources of variability and association with fitness - Vlčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2021)
Glukóza je jedním z hlavních zdrojů energie cirkulující v krvi obratlovců, který je využívaný pro krátkodobé intenzivní aktivity. Nicméně je známé, že v nadměrných koncentracích způsobuje u savců poškození tkání. U ptáků je koncentrace krevní glukózy výrazně vyšší než u ostatních skupin obratlovců srovnatelné velikosti. V této práci jsme se zaměřili na hladinu krevní glukózy u vlaštovky obecné (Hirundo rustica). V první kroku jsme se zabývali otázkou, jestli je hladina glukózy opakovatelným znakem a lze ji proto považovat za individuální znak, který může podléhat selekci. Následně jsme se pokoušeli identifikovat možné zdroje variability pocházející jak z vnějších, tak i vnitřních příčin. Tato práce se také zabývá souvislostí krevní glukózy s kondicí, konkrétně individuální hmotností a délkou dožití.
Blood glucose concentration in Barn Swallow (Hirundo rustica): sources of variability and association with fitness
Keywords: glykémie; energetický metabolismus; vlaštovka obecná; fitness; glycemia; energetic metabolism; Barn Swallow; fitness