Reprodukční strategie českých rodin v letech 1948-1989 - Hrnečková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá reprodukčními strategiemi českých rodin. Nejprve je v práci definován pojem rodina pohledem několika autorů. Následně jsou charakterizovány základní funkce rodiny. Práce řeší i hodnoty tradiční a moderní rodiny, její funkce a připomíná změny charakteru rodiny. Dále se zaobírá stručným shrnutím faktorů především biologickými, ekonomickými, psychologickými a sociálními jež ovlivňují reprodukční chování lidí. V další části práce dochází k vymezení reprodukčních strategií podle Pierre Bordieu. Navazující kapitola pojednává o rodině v dobách komunistického režimu. Poté práce seznamuje čtenáře s rodinnou politikou a opatřeními vydanými státem na podporu rodinného života (hmotné zabezpečení dětí, novomanželské půjčky, finanční úlevy pro rodiny s dětmi..). Pozornost je soustředěna především na popis vybraných finančních stimulů a zákonů vážících se k této problematice. Poslední část práce je věnována vlivu politiky na demografický vývoj a shrnutí sňatečnosti, porodnosti, rozvodovosti a potratovosti za sledované období.
Reproductive strategies of Czech families in the period of 1948-1989
Keywords: rodina; reprodukční strategie; porodnost; sňatečnost; počty dětí; potratovost; rozvodovost; rodinná politika; family; reproductive strategy; natality; marriages; numbers of children; abortion; divorce rate; family policy