Radioterapie terapeutickým RTG přístrojem - Šlajsová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá využitím terapeutického RTG přístroje v radioterapii a to především v nádorových i nenádorových indikacích. Teoretická část bakalářské práce se věnuje naplnění prvního cíle, kterým je shrnutí současného využití terapeutického RTG přístroje. Rovněž je přehledem poznatků z odborné literatury, informuje o problematice RTG terapie, fyzikálních a taktéž radiobiologických aspektech léčby pomocí záření. V druhé části práce, tedy v praktické části je provedena analýza dat získaných z dokumentací pacientů s vybranými kožními malignitami, kteří byli léčeni pomocí terapeutického RTG přístroje v Nemocnici České Budějovice a.s. v letech 2016 - 2019. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zhodnotit efekt léčby zářením terapeutickým RTG přístrojem u zmíněných pacientů za stanovené čtyřleté období, přičemž stanovený časový úsek byl zvolen na základě obrazové dokumentace vedené radioterapeutickým oddělením Nemocnice České Budějovice a.s.. Dále získané výsledky z praktické části poukazují na to, že počet léčených pacientů pomocí terapeutického RTG přístroje na radioterapeutickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. se výrazně nemění. Zhodnocení počtu ozářených pacientů za rok 2016 - 2019 bylo stanoveno jako výchozí hypotéza, která byla na základě analýzy získaných výsledků následně zamítnuta. Celkový koncept této bakalářské práce může sloužit studentům oboru radiologický asistent jako výukový materiál nebo může představovat informační text pro laickou veřejnost.
Radiotherapy with therapeutic x - ray device
Keywords: terapeutický RTG; RTG terapie; nenádorová terapie; nádorová terapie; bazaliom; spinaliom; rakovina kůže; therapeuthic X - ray; X - raytherapy; non tumor therapy; cancertherapy; basalioma; spinalioma; skin cancer