Postoj současné české společnosti k otázce Desatera - Borovková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá vztahem současné české společnosti k otázce Desatera. První dvě kapitoly jsou věnovány teologicko-antropologickému pohledu na člověka v oblasti lidské svobody a příslušných norem. Třetí část se zabývá problematikou Desatera jako kodexu etických norem s ohledem na biblické kořeny, etický a katechetický rozměr. Dále je zde nastíněna úroveň hodnotové orientace a religiozity současné české společnosti i s poukazem na evropský kontext. Na základě získaných podkladů a výsledků výzkumu provedeného na jedné českobudějovické státní střední škole je v páté části práce reflektováno postavení Desatera v naší společnosti.
Attitude of the Current Czech Society towards the Issue of the Decalogue
Keywords: svoboda; norma; morálka; etický relativismus; svědomí; Bible; Desatero; přikázání; česká společnost; hodnoty; religiozita; sekularizace; ateismus; freedom; norm; morality; etical relativism; conscience; Bible; Decalogue; commandment; Czech society; values; religiousness; secularization; atheism