Hluk a jeho zdravotní účinky z reprodukované hudby - Durdjaková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci se věnuji problematice hluku a jeho působení na zdraví člověka. Toto téma je mi blízké právě proto, že hluk pokládám za jeden z významných problémů spadající do oblasti životního prostředí. Svůj průzkum a šetření jsem aplikovala v provozovně tanečního klubu a jeho bezprostřední blízkosti, kdy jsem musela jako zaměstnankyně řešit stížnosti obyvatel z okolní bytové zástavby na hlasitou reprodukovanou hudbu. Předkládanou práci jsem rozdělila na dvě hlavní části ? teoretickou a praktickou, jimiž jsem se dále zabývala podrobněji. V první části uvádím teoretické poznatky, které se bezprostředně týkají zvuku, především hluku. V úplném začátku se zabývám sluchem jako takovým. V další části objasňuji, v čem spočívá měření hluku.Ve své práci se zabývám metodami měření, časovými intervaly, dobou měření, které jsou důležité pro správné určení hladiny hluku. Nedílnou součástí měření je i protokol, v němž musí být zaneseny náležitosti významné pro dané měření.V předposlední teoretické části se zaobírám legislativou, kterou řadím podle důležitosti od Ústavy ČR, přes zákony, vyhlášky, nařízení vlády, směrnice a jako poslední bod uvádím předpisy stanovené Evropskou unií. V závěrečné kapitole shrnuji vliv hluku na zdraví člověka, jenž může vést k poškození sluchového aparátu, může ovlivňovat kardiovaskulární systém, může způsobit poruchy spánku a zhoršení komunikace řeči.V praktické části se zabývám naplňováním vytyčených cílů, potvrzením hypotéz a výzkumnými otázkami, jež byly kladeny v rámci dotazníků. Cílem mé práce je posouzení vlivu hlasité reprodukované hudby šířené z provozovny na přímé účastníky a obyvatele z blízkého okolí. Dále sleduji, zda jsou provedena veškerá opatření proti šíření hluku, který překračuje limitní hranice stanovené legislativou.
Noise and its effects on health from recorded music