Populačně - ekologická studie invazního druhu Lupinus polyphyllus v oblasti Šumavy - Hurtová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Lupinus polyphyllus Lindl. je jedním z nejnebezpečnějších invazních druhů na území České republiky a jeho rostoucí výskyt ohrožuje biodiverzitu přírodních rostlinných společenstev nejen v oblasti Šumavy. Byla vypracována rešerše problematiky druhu L. polyphyllus. Bylo sleováno rozšíření druhu na území Národního parku Šumava, lokality výskytu byly zaznamenávány do GIS vrstvy a popsány jejich charakteristiky prostředí (početnost na lokalitu a charakter biotopu), které byly následně vyhodnoceny. Byly zjišťovány okolnosti klíčení druhu a byla studována závislost klíčivosti semen a přežívání semenáčků na nadmořské výšce. Na třech lokalitách v oblasti Šumavy byly založeny trvalé plochy pro managementové zásahy pro budoucí výzkum.
Population - ecological study of invasive species Lupinus polyphyllus in the Bohemian Forest
Keywords: Lupinus polyphyllus; invazní druh; klíčení; Šumava; nadmořská výška; Lupinus polyphyllus; invasive species; seed germination; Šumava; altitude