Screening včelích patogenů a vliv habitatu na zdravotní stav včelstev - Mráz, Petr; Hýbl, Marian; Hoštičková, Irena; Čurn, Vladislav (Pracovní společnost návstavkových včelařů, 2020)
Včela medonosná patří mezi nejvýznamnější opylovatele mnoha kulturních plodin i planě rostoucích rostlin po celém světě. Proto jejich stále častější plošné úhyny jsou velmi diskutovaným tématem. Jedním z nejvíce škodlivých činitelů podílejících se na těchto úhynech jsou včelí patogeny. V této souvislosti byl proveden screening nejčastěji se vyskytujících včelích patogenů, včetně houbových (Crithidia mellificae, Lotmaria passim, Nosema ceranae, Nosema apis, Ascosphaera apis), bakteriálních (Melissococcus plutonius, Panibacilus larvae) a virových (DWV, SBV, BQCV, ABPV, SBPV, CBPV) původců onemocnění v závislosti na typu krajiny v České republice. Mezi nejvíce rozšířené patogeny patří L. passim a N. ceranae a to zejména v městských lokalitách. Bakteriální původci onemocnění se vyskytovali v méně než 10% případů a opět nejvíce ve městech. Na druhou stranu virová onemocnění se více vyskytovala na venkově s dominantním zastoupením DWV. Menší zastoupení měli viry ABPV, SBV a BQCV.
Screening of honey bee pathogens and the effect of habitat on the health of honey bee colonies
Keywords: Patogeny; PCR; screening; včela medonosná; honey bee; pathogens; PCR; screening