Informovanost o Downově syndromu na ZSF JU v Českých Budějovicích - Koblihová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Downův syndrom je vrozená chromozomální vada, způsobená ztrojením 21. chromozomu. Toto onemocnění ovlivní nejen celý život dítěte, ale také jeho rodiny. Proto jsou velmi důležité různé organizace či občanská sdružení, která se touto problematikou zabývají. Hlavní snahou těchto sdružení je pomoci rodinám s edukací a integrací dětí do společnosti. Bakalářská práce se zabývá informovaností o Downově syndromu na ZSF JU v Českých Budějovicích. V práci je zpracována informovanost respondentů z bakalářských a magisterských oborů. V teoretické části jsou shrnuty nejdůležitější poznatky z medicíny, edukace a rodiny s dětmi s Downovým syndromem. Cílem bakalářské práce je zjistit informovanost o Downově syndromu u studentů na ZSF JU v Českých Budějovicích. V souladu s cílem byly stanoveny dvě hypotézy: ?Studenti magisterských oborů mají více znalostí o fyziognomii dětí s Downovým syndromem.? Studenti magisterských oborů využívají kontaktů o existenci zařízení a sdružení, které pomáhají jedincům s Downovým syndromem v České republice.? Obě hypotézy byly potvrzeny. Výzkum byl prováděn kvantitativně a byla použita metoda dotazování a její technika: dotazník. Výzkumný soubor byl tvořen studenty bakalářských a magisterských oborů ZSF JU v Českých Budějovicích. Výzkumem bylo zjištěno, že studenti magisterských oborů jsou více informovaní v oblasti fyziognomie dětí s Downovým syndromem. Také bylo zjištěno, že studenti magisterských oborů využívají více kontaktů o existenci zařízení a sdružení, které pomáhají jedincům s Downovým syndromem v České republice. Nejčastěji studenti uváděli zařízení a občanská sdružení z regionu Českých Budějovic. Osvětová činnost by měla být orientována již na žáky základních a středních škol, aby docházelo k vytváření pozitivně laděných postojů. Tato činnost by měla být více směřována jako první pomoc rodinám, kterým se narodilo dítě s Downovým syndromem.
General Awareness of Down Syndrome at the Faculty of Health and Social Care, University of South Bohemia in České Budějovice
Keywords: Downův syndrom; informovanost; výchova; vzdělávání; Down syndrome; awareness; upbringing; cultivation