Oslavy lidových tradic s dvouletými dětmi v mateřské škole - Eichnerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářské práce je zaměřena na oslavy lidových tradic s dvouletými dětmi v mateřské škole. V teoretické části jsou uvedeny obecné podmínky pobytu dvouletého dítěte v mateřské škole, jeho vývojová specifika a vhodné metody vzdělávání. Následuje seznámení s lidovou tradicí, jejím významem pro dítě a vzhledem k praktické části práce podrobnější popis oslav masopustu. Poslední kapitola této části práce se zabývá možnostmi plnění RVP PV prostřednictvím svátků a lidových tradic. V praktické části bylo přistoupeno ke změně vzhledem k omezenému provozu mateřské školy a nepravidelné docházce dvouletých dětí v době COVIDU-19. Bylo provedeno kvalitativní výzkumné šetření prostřednictvím rozhovorů s učitelkami mateřských škol zaměřené na způsob využití lidových tradic při práci s dvouletými dětmi. Dále byl zpracován, realizován a vyhodnocen program oslav masopustu s dvouletými dětmi v mateřské škole.
Celebrations of folk traditions with two-year-old children in kindergarten
Keywords: dvouleté dítě; lidová tradice; masopust; mateřská škola; předškolní vzdělávání; two-year-oldchild; folk traditions; Carnival; kindergarten; preschool education