Peroperační zobrazení 3D při osteosyntéze zlomenin a srovnání s 2D zobrazením - Antonínová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je zhodnocení využití mobilního skiaskopického přístroje vybaveného 3D technologií, používaného ve znojemské nemocnici na traumatologickém operačním sále při osteosyntéze zlomenin v oblasti zápěstí a kolena. Pro porovnání kvality repozice a fixace zlomeniny bylo provedeno měření postavení přilehlé kloubní plochy k osovému postavení radia a v druhé oblasti k osovému postavení tibie. Práce se dále zabývá skiaskopickými plošnými dávkami a porovnává rozdíl mezi 2D a 3D zobrazovací technologií.Soubory zájmových oblastí byly statisticky hodnoceny podle pohlaví, věku a zvolené technologie zobrazování. U souborů byly stanoveny střední hodnoty průměr, medián, modus, byl vypočítán maximální a minimální věk pacientů. Dále byl pomocí PC programu Excel stanoven rozptyl a směrodatná odchylka souborů. Data byla graficky zpracována. Práce se dále zabývá délkou skiaskopie při osteosyntéze zlomenin u technologií 2D a 3D zobrazení. Získané hodnoty z monitorů byly statisticky zpracovány a porovnány dvouvýběrovým testem. Přístroje jsou vybaveny DAP metrem, který poskytuje kvantitativní informaci o plošné dávce záření aplikované pacientovi. Získané informace o plošné dávce (DAP) byly u obou technik statisticky zpracovány a porovnány dvouvýběrovým testem. Práce byla porovnána se studiemi jiných autorů, kteří se zabývají stejnou problematikou. Naše analýza nepotvrdila větší příspěvek technologie 3D zobrazení k repozici a fixaci nitrokloubních zlomenin z radiologického pohledu.
Intraoperative 3D x-ray during internal fixation of fractures and its comparison with 2D radiographs.
Keywords: peroperační; plošná dávka DAP; skiaskopický čas; 2D zobrazení; 3D zobrazení.; perioperative; planar dose (DAP); skiascopic time; 2D imaging; 3D imaging.