Temná triáda u studentů psychologie - Habán, Marek (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je zjistit možnou souvislost mezi volbou studijní specializace v oblasti psychologie a osobnostními rysy studentů, respektive mírou přítomnosti typických rysů temné triády. Práce zpřehledňuje téma temné triády a její jednotlivé aspekty - narcismus, machiavelismus a psychopatii. Navíc se věnuje etice pomáhajících profesí se zaměřením na obor psychologie. Výzkum porovnává studenty jednooborové psychologie oproti studentům jiných studijních programů pomocí kvantitativní komparativní strategie s použitím dotazníkového šetření a škály Krátká temná triáda. Data byla získána od 1342 respondentů z celkem 5 fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Výsledky výzkumu odhalily, že mezi studenty psychologie a studenty jiných oborů nejsou významné rozdíly. Signifikantní rozdíly byly ovšem shledány mezi studenty z ekonomické, zemědělské a technologické, pedagogické, zdravotně sociální a přírodovědecké fakulty.
The Dark Triad in Psychology Students
Keywords: temná triáda; etické předpoklady; studenti psychologie; the dark triad; ethical assumptions; psychology students