Trestní soudnictví ve věcech dětí mladších patnácti let - Milnaříková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá specifiky trestního soudnictví pro děti mladší patnácti let v ČR, vymezuje základní pojmy, nastiňuje historii samostatného systému trestní justice pro mládež v USA a v Evropě (zejm. v ČR) a také přibližuje některé související právní předpisy. Mapuje průběh a okolnosti soudního řízení, možnosti a smysl postihů dětských delikventů. Dokumentuje vývoj kriminality dětí a mladistvých v ČR od roku 2000 do roku 2008 a přináší důkazy o tom, že počet činů jinak trestných spáchaných dětmi do 15 let věku má klesající tendenci. Pozornost je zaměřena i na problematiku vzniku trestní odpovědnosti a diskusi o snížení její dolní hranice s argumenty zastánců a odpůrců. Výsledky výzkumu a ankety ukazují, že česká veřejnost je spíše pro snížení této hranice. Práce se snaží také přiblížit činnost některých organizací a stávajících i plánovaných zařízení určených pro práci s rizikovou mládeží. Srovnává též situaci delikventní mládeže ve vybraných zemích Evropy a Severní Ameriky.
Criminal Justice in the Affairs of Children under Fifteen
Keywords: dítě; mladistvý; kriminalita mládeže; hranice trestní odpovědnosti; trestní soudnictví pro mládež; možnosti trestních postihů; organizace zabývající se prací s delikventní mládeží; child; juvenile; juvenile criminality; limit of criminal liability; juvenile criminal justice; possibilities of criminal sanctions; institutions working with juvenile delinquents