Duše jako eschatologická kategorie. Prvotní koncepty, tematizace v křesťanství a u Svědků Jehovových - Kučera, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá vznikem pojmu duše a jeho ukotvení v křesťanství, kde poukazuje na význam posmrtného přeživšího prvku, který je klíčový v eschatologickém očekávání. Odpovídá také na otázku, zda je "duše" církevním mechanismem k zajištění poslušnosti věřících, jak se často profánní společnost domnívá. Popisem eschatologických konceptů dvou křesťanských celků, z nichž každý přistupuje k problematice duše odlišně, poukazuje na následky, jež v absenci pojmu duše vrcholí velmi svérázným výkladem Písma. Závěrem poznatků práce ukazuje "duši" jako teologicky nutnou kategorii k zajištění soudržného křesťanského systému ve světle biblických výpovědí.
Soul as an eschatological category. Initial concepts, thematization in Christianity and at Jehovah's Witnesses
Keywords: duše; antika; náboženství; křesťanství; teologie; křesťanská antropologie; Svědkové Jehovovi; eschatologie; smrt; reinkarnace; vzkříšení; věčný život; soul; antiquity; religion; Christianity; theology; Christian anthropology; Jehovah's Witnesses; eschatology; death; reincarnation; resurrection; eternal life