Internet a jeho rizika z pohledu žáků základní školy - Šímová, Romana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce "Internet a jeho rizika z pohledu žáků základní školy" je zaměřena na problematiku internetového prostředí. Cílem práce je zjistit, k jaké činnosti žáci základní školy internet nejvíce využívají a zda jsou obeznámeni s riziky tohoto prostředí. Teoretická část se zabývá internetovými sociálními sítěmi, kde jednotlivé kapitoly upozorňují na negativní jevy, které jsou s nimi spojené a následně doporučují, jak se proti těmto nebezpečím bránit. Praktická část popisuje výsledky výzkumu, který zjišťoval vztah žáků k internetu a sociálním sítím. Odhaluje rozšířenost a oblíbenost sociálních sítí mezi žáky, nejpoužívanější nástroje komunikace, jaké osobní informace žáci na sociálních sítích uvádí a zda mají nějakou negativní zkušenost s ostatními uživateli internetu.
The internet and its hazards from the students point of view at elementary school
Keywords: Internet; sociální sítě; děti; komunikace; rizika; negativní jevy; prevence.; Internet; social networks; children; communication; risks; negative phenomena; prevention.