Jak ptáci hodnotí riziko predace v zimních potravních experimentech - význam pohybu atrapy - Bažant, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
V své bakalářské práci jsem se zabýval tím, zda pohyb atrapy predátora snižuje počet ptáků, kteří navštíví krmítko s potravou a zda jsou tedy pohyblivé atrapy hodnoceny jako nebezpečnější (věrohodnější). Testovány byly vycpané atrapy krahujce a kuny (predátoři), vycpaná atrapa holuba a plyšové hračku (kontrola), umístěné na elektrickém ‚qotáčedle''. Krahujec a kuna snižovaly počet návštěv krmítka mnohem více než holub a plyšová hračka. Je tedy zřejmé že studované druhy ptáků (především sýkory) jsou schopné rozlišit jednotlivé objekty a vyhodnotit jejich nebezpečnost. V počtu příletů nebyly s výjimkou samostatné analýzy pro sýkoru koňadru prokázány rozdíly mezi pohyblivými a nepohyblivými atrapami. Zřetelný trend však byl patrný obecně, především u holuba. Pohyb kuny (a také plyšové hračky) navíc snížil významně úspěšnost jednotlivých návštěv. Statická atrapa predátora tedy odrazuje od návštěvy krmítka stejně účinně jako pohyblivá, může však zvýšit ostražitost ptáků, kteří se rozhodnou krmítko navštívit.
How birds judge the risk of predation during winter nourishment experiments - meaning of the movement of the model