Komunikační dovednosti učitele - Ziklová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku sebeprezentace učitele a efektivního používání komunikačních dovedností. Práce je rozdělena na dvě části. V části teoretické autorka definuje základní pojmy sociální komunikace a vymezuje komunikační dovednosti nezbytné pro efektivní vyučování. V praktické části autorka zjišťuje prostřednictvím dotazníkového šetření, jak hodnotí studenti pedagogické fakulty svou připravenost pro profesi učitele, kde shledávají největší nedostatky a jaký je jejich přehled v oblasti komunikace. Shrnutí hlavních pravidel komunikace, nezbytných dovedností a praktických rad je zároveň návodem, který by měl napomoci problémům se sebeprezentací předcházet, zmírňovat či odstraňovat nedostatky v této oblasti.
Teacher's communication skills
Keywords: komunikace; učitel; žák; neverbální komunikace; pedagogická komunikace; autorita; asertivita; stres; sebedůvěra; communication; non-verbal communication; pedagogical communication; teacher; pupils; authority; assertiveness; stress; self-confidence